Mathematics in the Nutrition curriculum

Authors

DOI:

https://doi.org/10.23925/1983-3156.2022v24i3p279-322

Keywords:

Mathematics Education, Higher Education, Nutrition, Curriculum, Content Analysis

Abstract

This article aims to analyze the mathematical aspects of the nutritionist’s education process and investigate the implicit and explicit knowledge in the texts of the National Curriculum Guidelines and the curriculum of the undergraduate course in nutrition at a Brazilian federal university. Thus, we propose to answer: What are the contexts in which mathematics is present and contributes to educating these professionals, based on the documents that regulate the course? The research is qualitative, with numerical support, of the documentary type, using Bardin’s content analysis technique. Five categories were identified: dietary and anthropometric algebraic calculations, citizenship and criticality, economics, statistics and probability. However, the results point to the absence of an explicit indication of mathematics in the guidelines, which contradicts its wide use as an indispensable tool for the understanding of several concepts developed in the course. Despite the presence of biostatistics, we identified in the curriculum the inexistence of subjects that review or introduce algebra and differential calculus.

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Author Biographies

Débora Danielle Alves Moraes Priebe, Universidade Federal de Goiás

Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências e Matemática da Universidade Federal de Goiás - UFG . Mestre em Matemática pela Universidade Federal de Goiás - UFG (2016) e graduada em Matemática pela Faculdade Alfredo Nasser - UNIFAN (2012). Servidora na Universidade Federal de Goiás como Técnica em Assuntos Educacionais.

Karly Barbosa Alvarenga, Universidade Federal de Goiás

Graduação em Licenciatura Plena Em Ciências Habilitação Matemática pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (1983), mestrado em Matemática pela Universidade de Brasília (1990), doutorado em Ciencias En Matemática Educativa pelo Centro de Investigacion En Ciencia Aplicada y Tecnologia Avanzada Del Instituto Politécnico Nacional - MX (2006), doutorado em Educação Matemática pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (2013), pós-doutorado na Universidade Nova de Lisboa -PT (2019). Trabalha na Universidade Federal de Goiás. Tem experiência na área de Matemática, com ênfase em Ensino e em Aprendizagem e atua principalmente nos seguintes temas: interdisciplinaridade, modelagem, neuromatemática, pensamento avançado, materiais concretos. Está vinculada ao Programa de Pós Graduação em Educação em Ciências e Matemática - UFG. Líder do Grupo de Estudos em Educação Matemática (GEEM)- UFG. Participa do Grupo de Investigações em Educação Matemática - UnB

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Published

2022-10-31

How to Cite

PRIEBE, D. D. A. M.; ALVARENGA, K. B. Mathematics in the Nutrition curriculum. Educação Matemática Pesquisa, São Paulo, v. 24, n. 3, p. 279–322, 2022. DOI: 10.23925/1983-3156.2022v24i3p279-322. Disponível em: https://revistas.pucsp.br/index.php/emp/article/view/57113. Acesso em: 21 nov. 2024.