TRANSFORMING EATING HABITS IN PLEASURE AND HEALTH: educating through food.
Keywords:
Education. Cooking. Feeding habits. Interdisciplinarity. Reflection.Abstract
This article reflects a Doctorate Thesis in Education where it was carried out a snippet turned to Food Education and Gastronomy. The topic involved many phases of life with experiences aimed to a conscious and healthy eating habit. The purpose was to narrate educational practices during classes, events, experiences with food and eventual changes to eating habits and health in the life of students with gastronomic experiences in cooking. The importance of food consciousness nowadays ultimately must rest upon a careful review and study on the person itself, in a permanent context of education, thinking more carefully about trends and contemplating a being that lives and develops integrated to the contemporary world.
References
BRASIL. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. MS (Ministério da Saúde). Brasília: MS. 2000.
BRASIL. Guia Alimentar para a População Brasileira. MS (Ministério da Saúde). Secretaria de Atenção à Saúde – Departamento de Atenção Básica - Série A. Normas e Manuais Técnicos, Brasília–DF-2008. (Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar. Acesso em: 20/02/2014).
BRASIL. PNAN – Política Nacional da Alimentação e Nutrição – Guia Alimentar da População Brasileira, 2014. – Disponível no site: http://nutricao.saude.gov.br/guia.php . Acesso 16/03/17.
ESPÍRITO SANTO, Ruy Cézar do. Autoconhecimento na formação do educador. São Paulo: Ágora. 2007.
________. Dicionário em reconstrução: interdisciplinaridade. São Paulo: Cortez, 2001.
________. (Org.). Interdisciplinaridade: qual o sentido? São Paulo: Paulus, 2003.
________. Interdisciplinaridade: História, Teoria e Pesquisa, 14ª ed. Campinas, São Paulo: Prós, 2007.
SLOW FOOD. Manifesto pela Educação. VII Congresso Nacional, Albano Terme, 16 maio 2010. Disponível em http://www.slowfoodbrasil.com/campanhas-e-manifestos/711-manifesto-slow-food-pela-educacao.
TOMAZONI, Ana Maria Ruiz, Dissertação de Mestrado em Gerontologia, Educar com Sabor e Saber, PUC, São Paulo, 2009.
TOMAZONI, Ana Maria Ruiz, Educar com Alimentos, Editora Oficina do Livro, 2017 – São Paulo.