Evaluation of diet quality elderly in Brazil: scientific production on the subject

Authors

  • Tatiana Império de Freitas Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).
  • Marcela Previato Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).
  • Rita de Cássia de Aquino Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).
  • Marcelo de Almeida Buriti Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

DOI:

https://doi.org/10.23925/2176-901X.2013v16i4p195-213

Keywords:

Aging, Food Consumption, Nutrition.

Abstract

An integrative literature review was conducted in order to characterize the research conducted in Brazil on the quality of the diet of elderly. Bibliographical survey national publications in nutrition, from 2000 to 2012 in LILACS and SciELO, .18 scientific articles were identified. The results indiced that the diet quality index revised (IQD-R) was most used tool for data collection. Should emphasize the importance of further studies on diet quality to contribute to the identification of priorities in public policies for this population.

Author Biographies

Tatiana Império de Freitas, Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

Tatiana Império de Freitas – Nutricionista. Mestranda no Programa de Mestrado Interdisciplinar de Ciências do Envelhecimento. Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP). Experiência em atendimento nutricional e nutrição clínica.

E-mail: tatiana-imerio@hotmail.com

Marcela Previato, Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

Marcela Previato – Nutricionista. Mestranda no Programa de Mestrado Interdisciplinar de Ciências do Envelhecimento. Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

E-mail: marcelapreviato@yahoo.com.br.

Rita de Cássia de Aquino, Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

Rita de Cássia de Aquino – Nutricionista e Doutora em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Docente do Programa de Mestrado Interdisciplinar de Ciências do Envelhecimento. Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

E-mail: rcaquino@uol.com.br.

Marcelo de Almeida Buriti, Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

Marcelo de Almeida Buriti - Educador Físico. Doutor em Psicologia pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas. Docente no Programa de Mestrado Interdisciplinar de Ciências do Envelhecimento. Universidade São Judas Tadeu. São Paulo (SP).

E-mail: marceloburiti@hotmail.com

Published

2013-12-30

How to Cite

Freitas, T. I. de, Previato, M., Aquino, R. de C. de, & Buriti, M. de A. (2013). Evaluation of diet quality elderly in Brazil: scientific production on the subject. Revista Kairós-Gerontologia, 16(4), 195–213. https://doi.org/10.23925/2176-901X.2013v16i4p195-213

Issue

Section

Papers