Gerontology And Gastronomy: An experience with arab immigrants

Authors

  • Elisa Paz Dalla Porta Tecnóloga em Gastronomia e acadêmica de Nutrição, Universidade Ritter dos Reis. Porto Alegre, RS.
  • Ibrahim Clós Mahmud Médico, Mestrando em Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.
  • Newton Luiz Terra Geriatra, Doutor em Gerontologia Biomédica, Docente no Programa de Pós-Graduação de Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.

DOI:

https://doi.org/10.23925/2176-901X.2018v21i2p407-418

Keywords:

Cooking, Old Age, Assistance, Gerontology, Gastronomy.

Abstract

Gastronomy is a form of cultural expression. Arab cuisine arrived in Brazil in the 19th century through Arab immigrants from Syria and Lebanon. Based on the current definition of health, it is understood that the elderly's food and cooking techniques play a large role in their well-being, and with this gerontology tends to use it as a space of socialization and expression during the age. The Arab people have in their gastronomy a strong family attachment and a desire to conserve their traditional culture, since their recipes are very old and preserved in their original form, thus establishing through their eating habits, the importance of family life, valuing the culinary heritage of children, parents and grandparents. The objective of this article is to identify the propagation of Arab gastronomy and its relation with the health of the elderly immigrants, mainly in the state of Rio Grande do Sul.

 

Author Biographies

Elisa Paz Dalla Porta, Tecnóloga em Gastronomia e acadêmica de Nutrição, Universidade Ritter dos Reis. Porto Alegre, RS.

Tecnóloga em Gastronomia e acadêmica de Nutrição, Universidade Ritter dos Reis. Porto Alegre, RS.

 

Ibrahim Clós Mahmud, Médico, Mestrando em Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.

Médico, Mestrando em Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.

 

Newton Luiz Terra, Geriatra, Doutor em Gerontologia Biomédica, Docente no Programa de Pós-Graduação de Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.

Geriatra, Doutor em Gerontologia Biomédica, Docente no Programa de Pós-Graduação de Gerontologia Biomédica, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul.

 

Published

2018-06-30

How to Cite

Dalla Porta, E. P., Mahmud, I. C., & Terra, N. L. (2018). Gerontology And Gastronomy: An experience with arab immigrants. Revista Kairós-Gerontologia, 21(2), 407–418. https://doi.org/10.23925/2176-901X.2018v21i2p407-418

Issue

Section

Experience Report