INFLUENCING FACTORS FOR THE CONSUMPTION OF SOY AND DERIVATIVES

Authors

  • Letícia Yoza Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Érika de Oliveira Cabral de Carli Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Filipe Quevedo-Silva Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Dario de Oliveira Lima-Filho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria Augusta Gonçalves Maia da Silveira Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.23925/2237-4418.2021v36i1p.01-13

Keywords:

Alimentation, Consumer Behavior, Soy.

Abstract

Soybeans was originated in China, and after had achieved the Asian continent, was brought by boat to the West. In Brazil, it started to be part of the farming activities around 1970.Nowadays, the grit is considered a commodity of great importance, and this year, domestic production may exceed the world's largest producer, the United States. The increase has been caused by the global consumption of soybeans and especially its derivatives. However, there are regions which the consumption is low, mainly due to the lack of experience and knowledge of many consumers. Therefore, this research aims to analyze the influencing factors for the consumption of soy and derivatives. For this, a quantitative-descriptive study was conducted with 110 consumers of both sexes, belonging to economic classes A, B, C and D, aged 18 or over. The results obtained reveal that consumption is low due to lack of habit and lack of knowledge about the benefits that soy and its derivatives bring to health.

Author Biography

Dario de Oliveira Lima-Filho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Doutor em Administração pela Universidade Nove de Julho. Professor da Escola de Administração e Negócios da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

References

AAKER, D. A.; KUMAR, V.; DAY, G. S. Marketing research. 5. ed. New York: John Wiley e Sons, 2001.

ABEP. Critério de Classificação Econômica Brasil. Brasília, 2012.

ANTHONY, M. S.; CLARKSON, T. B.; HUGHES, C. L. JR; MORGAN, T. M.; BURKE, G. L. Biochemical and Molecular Roles of Nutrients. Soybean Isoflavones Improve Cardiovascular Risk Factors without Affecting the Reproductive System of Peripubertal Rhesus Monkeys. The Journal of Nutrition, USA, 1996.

ARJMANDI, B. H.; ALEKEL, L.; MOLLIS, B. W.; AMIN, D.; STACEWICZ-SAPUNTZAKIS, M.; GUO, P.; KUKREJA, S. C. Human and Clinical nutrition. Dietary Soybean Protein Prevents Bone Loss in an Ovariectomized Rat Model of Osteoporosis. The Journal of Nutrition, USA, 1996.

BARRETO, C. A. Os impactos socioambientais do cultivo da soja no Brasil. In: - II Encontro da Associação Nacional de Pós Graduação e Pesquisa em Ambiente e Sociedade. Indaiatuba, 2004.

BATALHA, M. O.; CHEUNG, T. L.; SANTOS, S. L.; LAMBERT, J. L. Hábitos de Consumo alimentar no Brasil: um estudo exploratório. In: - Anais do XLII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural, Cuibá, MT, Julho de 2004.

BEHRENS, J. H.; DA SILVA, M. A. A. P. Atitude do consumidor em relação à soja e produtos derivados. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 24, n. 3, p. 431-439, jul.-set. 2004.

BURNIER, P. C.; SPERS, E. E.; GUERRA, D. S. Effect of Production Process and Attitudes on the Intent to Buy Sustainable Beef. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, v. 32, n. 2, p. 1-27, 2020.

BUSSAB, W. O.; MORETTIN, P. A. Estatística básica. 7. ed. São Paulo: Saraiva, 2011

CASOTTI, L. À mesa com a família: Um estudo sobre o comportamento do consumidor de alimentos. Rio de janeiro: Mauad, 2002.

EMBRAPA. Embrapa Soja – A Soja. Brasília, 2009. Disponível em: http://www.cnpso.embrapa.br/index.php. Acesso em 10 de Fevereiro de 2013.

EMBRAPA. Tecnologias de Produção de Soja - Região Central do Brasil 2004. Brasília, 2004. Disponível em: http://www.cnpso.embrapa.br/producaosoja/SojanoBrasil.htm. Acesso em 10 de Fevereiro de 2013.

FAO/FAOSTAT. Dados estatísticos sobre a produção mundial de soja e milho. Disponível em: http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx. Acesso em 20 de Janeiro de 2013.

FREITAS, M. A cultura da soja no Brasil: o crescimento da produção brasileira e o surgimento de uma nova fronteira agrícola. Goiânia: Enciclopédia Biosféra, Centro Científico Conhecer, 2011.

HAIR, J. F., BLACK, W. C., BABIN, B. J., ANDERSON, R. E., & TATHAM, R. Análise multivariada de dados. (6a ed.). Porto Alegre: Bookman, 2009.

HERMAN, C.; ADLERCREUTZ, T.; GOLDIN, B. R.; GORBACH, S. L.; HOCKERSTEDT, K. A. V.; WATANABE, S.; KAMALAINEN, E. K.; MARKKANEN, M. H.; MAKELA, T. H.; WAHALA, K. T.;HASE, T. A.; FOTSIS, T. Soybean Isoflavones and Cancer Risk. Soybean Phytoestrogen Intake and Cancer Risk. The Journal of Nutrition, USA, 1995.

HIRAKURI, M. H.; LAZZAROTTO, J. J. Evolução e Perspectivas de Desempenho Econômico Associadas com a Produção de Soja nos Contextos Mundial e Brasileiro. 3ª edição, Londrina, Embrapa Soja, 2011.

IBGE. Censo Demográfico 2010.Características da População e dos Domicílios.Resultados do Universo. Rio de Janeiro, 2010.

IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009. Despesas, Rendimentos e Condições de Vida. Rio de Janeiro, 2010.

IBGE. Levantamento Sistemático de Produção Agrícola. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/presidencia/noticias/noticia_visualiza.php?id_noticia=2319&id_pagina=1&titulo=Em-janeiro,-IBGE-preve-safra-de-graos-13,1%-maior-que-a-safra-obtida-em-2012. Acesso em 10 de Fevereiro de 2013.

IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2002-2003. Primeiros Resultados. 2ª edição, Rio de Janeiro, 2004.

IBGE.Censo Agropecuário 2006.Resultados Preliminares.Rio de Janeiro, 2006.

JAYACHANDRAN, M.; XU, B. An insight into the health benefits of fermented soy products. Food Chemistry, v. 271, p. 362–371, 2019.

KENNEDY, A. R. Nonisoflavone Soybean Anticarcinogens. The Evidence for Soybean Products as Cancer Preventive Agents. The Journal of Nutrition, USA, 1995.

KEYNES, J. M. A Teoria Geral do Emprego, do Juro e da Moeda. Editora Relógio D’ Água, 1936.

KOTLER, P. Administração de marketing: análise, planejamento, implementação e controle. 5. ed. São Paulo: Atlas, 1998.

MALHOTRA, N. K. Pesquisa de marketing: uma orientação aplicada. 4. ed. Porto Alegre: Bookman, 2006. 720 p.

MARQUES, F. A. Delícias de soja e glúten. Rio de Janeiro: Editora Mauad, 2002.

MINITAB. Minitab statistical software user`s guide 2: data analysis and quality tools. Minitab Release 16. Minitab Inc., State College, PA, USA, 2010.

MORAIS, A. A. C. Usos da soja em medicina. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE OS BENEFÍCIOS DA SOJA PARA A SAÚDE HUMANA, 1. Londrina: Embrapa Soja, 2001. p. 15-18.

MOREIRA, A. C.; RANGEL, F. S. A soja como alimento funcional. Caldas Novas: Universidade Estadual de Goiás, 2009.

PARENTE, J. Varejo no Brasil: Gestão e Estratégia. São Paulo: Ed. Atlas, 2000;

PEIXOTO, J. C.; FEIJÓ, A. P.; TEIXEIRA, A. B. S.; LOUZADA, S. R. N. Benefícios da soja no controle da obesidade. Revista Eletrônica Novo Enfoque, ano 2011, v. 12, n. 12, p. 47 – 67.

PENHA, L. H. O.; FONSECA, I. C. B.; MANDARINO, J. M.; BENASSI, V. T. A soja como alimento: valor nutricional, benefícios para a saúde e cultivo orgânico. Curitiba: B.CEPPA, v. 25, n. 1, p. 91-102, 2007.

QUEVEDO-SILVA, F.; LIMA-FILHO, D.; FAGUNDES, M. Dimensions of food choice process of older consumers in Brazil, British Food Journal, v. 120, n. 5, p. 984-998, 2018.

SILVA, M. C. P.; LADEIRA, A. M.; GARCIA, D.; FURLAN, M. R. Isoflavona. THESIS, São Paulo, ano VI, n.12, p. 31-59, 2º semestre, 2009.

SUAKI, J. F. C. A soja e seus benefícios para a saúde humana. Florianópolis: 4ª Jornada Científica, 2007.

USDA - UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Disponível em: http://www.fas.usda.gov/psdonline/psdQuery.aspx. Acesso em 28 de Janeiro de 2013.

WEBER, M. Economia e sociedade: fundamentos da sociologia compreensiva. Brasília: Editora da Universidade de Brasília, 1999, Vol II.

Downloads

Published

2022-02-13

How to Cite

Yoza, L., Carli, Érika de O. C. de, Quevedo-Silva, F., Lima-Filho, D. de O., & Silveira, M. A. G. M. da. (2022). INFLUENCING FACTORS FOR THE CONSUMPTION OF SOY AND DERIVATIVES. Pensamento &Amp; Realidade, 36(01), 01–13. https://doi.org/10.23925/2237-4418.2021v36i1p.01-13