Food consumption and the use of regional preparations by elderly: a qualitative study

Authors

  • Raquel Machado Martin Graduanda em Nutrição. Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.
  • Ivana Loraine Lindemann Professora Doutora da Universidade Federal da Fronteira Sul, UFF.
  • Chirle de Oliveira Raphaelli Nutricionista. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.

DOI:

https://doi.org/10.23925/2176-901X.2018v21i2p193-213

Keywords:

Food Consumption, Feeding Behavior, Elderly, Culture, Cooking.

Abstract

It is a qualitative and ethnographic study carried out with eight elderly people. It covered the meanings, the senses of actions, the experiences in relation to regional preparations, and the influence of the family. Guiding questions were structured to support the interviews that allowed the observation of categories, involving the family, memories and preferences in the consumption of some preparations; the social context as an obstacle in relation to the customs they had previously; the valorization of food as an act of socialization, affection and union; memories and customs rooted in the cultural context as a characteristic of each family group and health factor as limiting the food culture.

 

Author Biographies

Raquel Machado Martin, Graduanda em Nutrição. Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.

Graduanda em Nutrição. Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.

 

Ivana Loraine Lindemann, Professora Doutora da Universidade Federal da Fronteira Sul, UFF.

Professora Doutora da Universidade Federal da Fronteira Sul, UFF.

 

Chirle de Oliveira Raphaelli, Nutricionista. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.

Nutricionista. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Universidade Federal de Pelotas, UFPel.

 

Published

2018-06-30

How to Cite

Martin, R. M., Lindemann, I. L., & Raphaelli, C. de O. (2018). Food consumption and the use of regional preparations by elderly: a qualitative study. Revista Kairós-Gerontologia, 21(2), 193–213. https://doi.org/10.23925/2176-901X.2018v21i2p193-213

Issue

Section

Papers