Nutritional status and the different components of health-related quality of life: a study with community elderly
DOI:
https://doi.org/10.23925/2176-901X.2021v24i1p565-583Keywords:
Nutritional status; , Health related quality of life; , ElderlyAbstract
The objective of this study was to compare the nutritional status with the components of quality of life in health for the elderly living in the community of a city in the interior of São Paulo. Quantitative cross-sectional study with 234 elderly people treated at Primary Health Care. In general, the elderly with the worst nutritional status are the lowest scores in the assessment tool for health quality of life, in all components, when compared to elderly with adequate nutritional status.
References
Alexandre, T. da S., Duarte, Y. A. de O., Santos, J. L. F., & Lebrão, M. L. (2018). Prevalência e fatores associados à sarcopenia, dinapenia e sarcodinapenia em idosos residentes no município de São Paulo – estudo SABE. Revista Brasileira de Espidemiologia, 21(2). Recuperado de: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2018000300406&lng=en&nrm=iso. DOI: 10.1590/1980-549720180009.supl.2.
Alfieri, F. M., Silva, N. O. V., Kutz, N. A., & Salgueiro, M. M. H. de A. de O. (2016). Relações entre equilíbrio, força muscular, mobilidade funcional, medo de cair e eatdo nutricional de idosos da comunidade. Revista Kairós-Gerontologia, 19(2), 147-165. Recuperado de: https://revistas.pucsp.br/index.php/kairos/article/view/30375.
Artacho, R., Lujano, C., Sanchez-Vico, A. B., Sanchez, C. V., Calvo, J. G., Bouzas, P. R., & Ruiz-López, M. D. (2014). Nutritional status in chronically-ill elderly patients. Is it related to quality of life? The journal of nutrition, health & aging, 18(2), 192-197. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24522473/.
Assumpção, D., Borim, F. S. A., Francisco, P. M. S. B., & Neri, A. L. (2018). Fatores associados ao baixo peso em idosos comunitários de sete cidades brasileiras: estudo FIBRA. Revista Ciência & Saúde Coletiva, 23(4), 1143-1150. Recuperado de:http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232018000401143. DOI: 10.1590/1413-81232018234.17422016.
Babo, M., Poínhos, R., Franchini, B., Afonso, C., Oliveira, B. M. P. M., & Almeida, M. D. V. (2019). The relationship between health self-perception, food consumption and nutritional status among Portuguese older adults. European Journal of Clinical Nutrition, 73(12), 1613-1617. Recuperado de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31358884. DOI: 10.1038/s41430-019-0473-2.
Bogan, R., Swick, T., Mamelak, M., Kovacevic-Ristanovic, R., Lai, C., Black, J., ..., & Montplaisir, J. (2016). Evaluation of quality of life in patients with narcolepsy treated with sodium oxybate: use of the 36-item short-form health survey in a clinical trial. Neurology and Therapy, 5, 203-213. Recuperado de: https://link.springer.com/content/ pdf/10.1007%2Fs40120-016-0053-5.pdf. DOI:10.1007/s40120-016-0053-5.
Braga, A. V. P., Tavares, H. C., Vasconcelos, P. A. P., Araujo, E. K. R., Freitas, L. F. F., & Vieira, S. C. R. Perfil nutricional e incidências patológicas dos idosos atendidos na clínica escola de Nutrição de Juazeiro do Norte-CE. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, 13(79), 440-445. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7067585.
Bunevicius, A. (2017). Reliability and validity of the SF-36 Health Survey Questionnaire in patients with brain tumors: a cross-sectional study. Health and Quality of Life Outcomes, 15(92), 1-7. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28472964. DOI: 10.1186/s12955-017-0665-1.
Camelo, L. do V., Giatti, L., & Barreto, S.M. (2016). Qualidade de vida relacionada à saúde em idosos residentes em região de alta vulnerabilidade de saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais. Revista Brasileira de Epidemiologia, 19(2), 280-293. Recuperado de: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1415-790X2016000200280&lng= en&nrm=iso&tlng=pt. DOI: 10.1590/1980-5497201600020006.
Cardozo, N. R., Durval, P. A., Cascaes, A. M., Silva, A. E. R., & Orlandi, S. P. (2017). Estado nutricional de idosos atendidos por unidades de saúde da família na cidade de Pelotas, RS. Braspen Journal, 32(1), 94-98. Recuperado de: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-847975.
Cavalcante, L. de S., Coutinho, P. T. de Q., & Burgos, M. G. P. de A. (2017). Aplicabilidade da MAN – Mini Avaliação Nutricional em Idosos diabéticos. Revista Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 37(1), 67-74. Recuperado de: https://revista.nutricion.org/PDF/liliansouza.pdf. DOI: 10.12873/371.
Ciconelli, R. M., Ferraz, M. B., Wilton, S., Meinão, I., & Quaresma, M. R. (1999). Tradução para a língua portuguesa e validação do questionário genérico de avaliação da qualidade de vida SF-36 (Brasil SF-36). Revista brasileira de Reumatologia, 39(3). Recuperado de: http://www.luzimarteixeira.com.br/wp-content/uploads/2011/04/validacao-sf-36-brasildoc.pdf.
Debia, N., & Silveira, N. D. R. (2019). Indicadores socioculturais e histórias de vida de idosos longevos: heterogeneidade e ressignificações de hábitos na velhice. Revista Kairós-Gerontologia, 22(1), 291˗305. Recuperado de: http://200.144.145.24/kairos/article/view/44086. DOI: https://DOI.org/10.23925/2176-901X.2019v22i1p291-305.
Erez, G., Selman, L., & Murtagh, F. E. M. (2016). Measuring health-related quality of life in patients with conservatively managed stage 5 chronic kidney disease: limitations of the Medical Outcomes Study Short Form 36: SF-36. Quality of life research, 25(11), 2799-2809. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27522214. Recuperado de: DOI: 10.1007/s11136-016-1313-7.
Esteve-Clavero, A., Folch, A. A., Maciá-Soler, L., & Molés-Julio, M. P. (2018). Fatores associados à qualidade de vida dos idosos. Acta Paulista de Enfermagem, 31(5), 542-549. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/3070/Resumenes/ Resumen_307058002012_1.pdf.
Fontenelle, L. C., Soares, N. R., Lima, S. K. R., Barradas, A. M. M., Silva, J. A. L., Cortez, A. C. L., & Martins, M. do C. de C. (2018). Estado nutricional e condições socioeconômicas e de saúde em idosos. Revista brasileira de Nutrição Esportiva, 12(71), 353-363. Recuperado de: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1044.
Garcia, C. de A. M. S., Moretto, M. C., & Guariento, M. E. (2016). Estado nutricional e qualidade de vida em idosos. Revista Sociedade Brasileira de Clínica Médica, 14(1), 52-56. Recuperado de: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-31.
Jiménez-Redondo, S., De Miguel, B. B., Banegas, J. G., Mercedes, L. G., Gomez-Pavon, J., & Vives, C. C. (2014). Influence of nutritional status on health-related quality of life of non-institutionalized older people. The journal of nutrition, health & aging, 18(4), 359-364. Recuperado de: https://link.springer.com/article/10.1007/s12603-013-0416-x. DOI: 10.1007/s12603-013-0416-x.
Keomma, K., Coura, A. S., Pinto Júnior, E. P., França, I. S. X., & Bousquat, A. (2018). O perfil do idoso na atenção primária à saúde em uma cidade média do Brasil. Revista Kairós-Gerontologia, 21(2), 135-153. Recuperado de: https://revistas.pucsp.br/kairos/article/view/41072. DOI: http://dx.DOI.org/10.23925/2176-901X.2018v21i2p135-153.
Khatami, F., Shafiee, G., Kamali, K., Ebrahimi, M., Azimi, M., Ahadi, Z., ... Heshmat, R. (2019). Correlation between malnutrition and health-related quality of life (HRQOL) in elderly Iranian adults. Journal of International Medical Research, 1-12. Recuperado de https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/mdl-31502490. DOI: 10.1177/0300060519863497.
Kostka, J., Borowiak, E., & Kostka, T. (2014). Nutritional status and quality of life in different populations of older people in Poland. European journal of clinical nutrition, 68(11), 1210. Recuperado de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25205321. DOI: 10.1038/ejcn.2014.172.
Lira, S., Goulart, R. M., & Alonso, A.C. (2017). A relação entre o estado nutricional e presença de doenças crônicas e seu impacto na qualidade de vida de idosos: revisão integrativa. Revista de Atenção à Saúde (antiga Revista Brasileira de Ciências e Saúde), 15(3), 81-86. Recuperado de: https://seer.uscs.edu.br/index.php/revista_ciencias_saude/article/view/4572/pdf. DOI: 10.13037/ras.vol15n53.4572.
Luger, E., Haider, S., Kapan, A., Schindler, K., Lackinger, C., & Dorner, T. E. (2016). Association between nutritional status and quality of life in (pré)frail community-dwelling older persons. The Journal os Frailty & Aging, 5(3). Recuperado de: https://pdfs.semanticscholar.org/a8f8/89eac797185d69b61ed6e5956d09c974f35e.pdf.
Martinelli, M., Carneiro Martinelli, M., Carneiro, A. M., & Rueda, F. J. M. (2014). Lazer e qualidade de vida: considerações frente ao processo de envelhecimento. Sci Med., 24(3), 217-223. Recuperado em 18 julho, 2018, de: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5660466.pdf.
Martins, M. V., Souza, J. D., Franco, F. S., Martinho, K. O., & Tinôco, A. L. A. (2016). Consumo alimentar de idosos e sua associação com o estado nutricional. HU revista, 42(2), 125-131. Recuperado de: https://periodicos.ufjf.br/index.php/hurevista/article/view/2517.
Martins, R. D. C. C. D., Casetto, S. J., & Guerra, R. L. F. (2019). Mudanças na qualidade de vida: a experiência de idosas em uma universidade aberta à terceira idade. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 22(1). Recuperado de http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1809-98232019000100210&lng= en&nrm=iso&tlng=pt. DOI: 10.1590/1981-22562019022.180167.
Massa, K. H. C., Duarte, Y. A. O., & Filho, A. D. P. C. (2019). Análise da prevalência de doenças cardiovasculares e fatores associados em idosos, 2000-2010. Revista Ciência & Saúde Coletiva, 24(1), 105-114. Recuperado de: https://www.scielosp.org/pdf/csc/2019.v24n1/105-114/pt.
Mendes, J. L. V., Silva, S. C., Silva, G. R., & Santos, N. A. R. (2018). O aumento da população idosa no Brasil e o envelhecimento nas últimas décadas: uma revisão da literatura. Revista Educação, Meio ambiente e Saúde, 8(1). Recuperado de: http://www.faculdadedofuturo.edu.br/revista1/index.php/remas/article/view/165.
Nasabian, P. J., Inglis, J. E., Reilly, W., Kelly, O. J., & Ilich, J. Z. (2017). Aging human body: changes in bone, muscle and body fat with consequent changes in nutrient intake. Journal of Endocrinology, 234, 37-51. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28442508. DOI: 10.1530/JOE-16-0603.
Pereira, I. F. da S., Spyrides, M. H. C.. & Andrade, L. de M. B. (2016). Estado nutricional de idosos no Brasil: uma abordagem multinível. Cadernos de Saúde Pública, 32(5). Recuperado de http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-311X2016000500709&script=sci_abstract& tlng=pt. DOI: 10.1590/0102-311X00178814.
Rasheed, S., & Woods, R. T. (2013). Malnutrition and quality of life in older people: A systematic review and meta-analysis. Ageing Research Reviews, 12, 561-566. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163712001493.
Ribeiro, R. S. V., Rosa, M. I., & Bozzetti, M. C. (2011). Malnutrition and associated variables in an elderly population of Criciúma, SC. Revista Associação de Medicina Brasileira, 57(1), 56-61. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0104423011702949.
Rosli, T. I., Chan, Y. M., Kadir, R. A., & Hamid, T. A. A. (2019). Association between oral health-related quality of life and nutritional status among older adults in district of Kuala Pilah, Malaysia. BMC Public Health, 19(4), 547. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31196031. DOI: 10.1186/s12889-019-6867-1.
Segundo, R. P. L., Câmara, G. B., Lima, A. R. N., Duarte, K. S., Farias, K., Pontes, E. D. S., & Silva, C. C. S. (2018). O Perfil Nutricional da População Idosa e seus Fatores Associados. International Journal of Nutrology, 11(S 01), Trab 578. Recuperado de: https://abran.org.br/?s=O+Perfil+Nutricional+da+Popula%C3%A7%C3%A3o+Idosa+e+seus+Fatores+Associados.+International+Journal+of+Nutrology%2C+11%28S+01%29%2C+Trab+578.
Tek, N. A., & Karacil-Ermumcu, M. S. (2018). Determinants of health related quality of life in home dwelling elderly population: apetite and nutritional status. Journal of nutrition health aging, 22(8), 996-1002. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30272105. DOI: 10.1007/s12603-018-1066-9.
Wei, K., Nyunt, M. S. Z., Gao, Q., Wee, S. L., & Ng, T. P. (2017). Frailty and malnutrition: related and distinct syndrome prevalence and association among community-dweeling older adults: Singapore longitudinal ageing studies. Journal of the American Medical Directors Association – Elsevier, 18(12), 1019-1028. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804010. DOI: 10.1016/j.jamda.2017.06.017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Kairós-Gerontologia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Kairós Gerontologia owns the copyright of all published material. The whole reproduction of the articles of this Journal in other publications or for any other purpose, by any means, requires a written permission of the editor of this journal. Partial reproductions of articles (abstracts, more than 500 words text, tables, figures and other illustrations) must have a permission written by the publisher and the authors.