Student Restaurant, adopting the self-management model, at the Federal Institute of São Paulo (IFSP)
DOI:
https://doi.org/10.23925/cintec.v2i1.68034Keywords:
federal institute, student restaurant, student per meal costAbstract
Objective: the present study aims to compare whether the cost of meal per student is more economically advantageous than the food supply services provided by a specialized company, and to calculate the sales price for meals to students and staff, who do not benefit from free meals through the student restaurant.
Diagnosis of the problem and/or opportunity: analyze whether the studies carried out are sufficient for applying the adopted self-management model in relation to outsourcing (concession) for the student restaurant.
Methodology/approach: This study uses exploratory research, due to the importance of delving deeper into the topic. Regarding the procedures, this is a case study, especially because it focuses on a single case, allowing the results to be applied to other similar units. The study collected information contained in the bidding procedures, in the electronic auction modality.
Results/application: the results of the achieved objective demonstrate the total production cost and the cost of meal per student in the student restaurant. The results revealed that the self-management model adopted is more economically advantageous in relation to a specialized company (concession).
Contributions: this study contains information on the costs applied to the student restaurant and the cost of meals per student so that public managers, knowing the composition of costs and their corresponding values, can improve the allocation of budget credits in this or that budget action, aiming to contribute to keeping students in classrooms with lower school dropout rates.
References
Abreu, E. S., Spinelli, M. G. N. A., & Pinto, A. M. S. (2013). Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: um modo de fazer. São Paulo: Metha.
Amaral, A. F. de O. (2019). Prestação de serviços em restaurante estudantil sob a ótica discente: estudo de caso realizado no Instituto Federal da Paraíba – campus Campina Grande (Dissertação do Mestrado Profissional em Políticas Públicas, Gestão e Avaliação da Educação Superior, da Universidade Federal da Paraíba). https://www.repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/16866.
Carvalho, D., & Ceccato, M. (2017). Manual completo de contabilidade pública: teoria descomplicada. Niterói-RJ: Impetus.
Carvalho, V. L. de F. P. (2022). Terceirização ou Autogestão? Estudo de caso do restaurante universitário do IFMG - campus Bambuí (Dissertação de Mestrado Profissional em Administração, da Universidade Federal de Itajubá – UNIFEI).
Decreto nº. 10.024, de 20 dezembro de 2019. (2019). Regulamenta a licitação, na modalidade pregão, na forma eletrônica, para a aquisição de bens e a contratação de serviços comuns, incluindo os serviços comuns de engenharia, e dispõe sobre o uso da dispensa eletrônica, no âmbito da administração pública federal. Brasília, DF. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2019-2022/2019/decreto/d10024.htm.
Lei n.º 8.234, de 17 de setembro de 1991. (1991). Dispõe sobre a regulamentação da profissão de nutricionista e determina outras providências. Brasília, DF. http://legislacao.presidencia.gov.br/atos/?tipo=lei&numero=8234.
Lima, D. V. de. (2018). Orçamento, contabilidade e gestão no setor público. São Paulo: Atlas.
Ministério da Fazenda. Secretaria do Tesouro Nacional. (2022). Manual de Orientações SIAFI: Sistema integrado de administração financeira do Governo Federal da macrofunção 020330 - Depreciação. Brasília, DF. Ministério da Fazenda: Secretaria do Tesouro Nacional.
Ministério da Fazenda. Secretaria do Tesouro Nacional. (2017). Manual do Ordenador de Despesa do Conselho Nacional do Ministério Público. Brasília, DF. http://www.cnmp.mp.br/portal/institucional/manual-do-ordenador-de-despesa.
Mesquita, M. O. de. (2014). Procedimentos para avaliação da qualidade da carne bovina in natura na recepção em serviços de alimentação (Tese de Doutorado, Universidade Federal de Santa Maria). http://www.repositorio.ufsm.br/handle/1/3992.
Souza, G. V. de., Fava, H. de L., & Cintra, R. F. (2023). Restaurante universitário no contexto da assistência estudantil. Revista Ibero-Americana de Estudos em Educação, v.18. Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. https://www.seer.fclar.unesp.br/iberoamericana/index.
Teixeira, S. M. F. G., Costa, N. M. B., & Silva, A. L. L. (2018). Administração aplicada à unidade de alimentação e nutrição. Rio de Janeiro: Atheneu.
Wolff, L. (2018). Satisfação do usuário como ferramenta administrativa voltada para a qualidade nos Restaurantes Universitários das Universidades Federais Brasileiras. (Dissertação de Mestrado, Universidade Federal da Grande Dourados). http://www.repositorio.ufgd.edu.br/jspui/handle/prefix/994.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Científica Cintec.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
1 - Os textos publicados na revista são de inteira responsabilidade de seus autores.
2 - É permitida a reprodução, desde que citada a fonte e o autor.
Após o artigo aprovado, o autor principral deverá enviar declaração, conforme o modelo: