Nutritional factors in gallbladder diseases

Authors

  • Thaiane Prolo Professor Substituto EBTT, COALM - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, campus Francisco Beltrão http://orcid.org/0000-0002-7713-6147
  • Priscila Naiverth Faix
  • Rita Raquel Ultchak
  • Simone Carla Benincá Faculdade Campo Real

DOI:

https://doi.org/10.23925/1984-4840.2017v19i4a2

Keywords:

gallbladder, risk factors, food habits

Abstract

Biliary system disorders are all diseases that affect the gallbladder and the ducts. They may be originated from various etiologies. Inadequate living habits, being female and smoking are risk factors for the development of these diseases, as well as poor nutrition, nutritional deficiencies, obesity and metabolic syndrome. However, the adequate consumption of fruits and vegetables and the regular practice of physical activity act as protective factors for these diseases.

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Author Biographies

Thaiane Prolo, Professor Substituto EBTT, COALM - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, campus Francisco Beltrão

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Estadual do Centro Oeste (2012). Mestre em Biologia Evolutiva pelo Programa de Pós-Graduação em Biologia Evolutiva da Universidade Estadual do Centro Oeste (Guarapuava-PR). Especialista em Nutrição Clínica pela Faculdade Campo Real (Guarapuava - PR). Atualmente é professor EBTT- Substituto do departamento de alimentos da Faculdade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), campus Francisco Beltrão.

Priscila Naiverth Faix

Nutricionista graduada pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO, 2013) e especialista em nutrição clínica pela Faculdade Campo Real (2016) e em atividade física e saúde pela UNICENTRO (2016).

Rita Raquel Ultchak

Nutricionista, especialista em Nutrição Clínica (Faculdade Campo Real).

Simone Carla Benincá, Faculdade Campo Real

Bacharel em Nutrição (UNICENTRO, 2009). Especialização em Formação de Professores para a Docência no Ensino Superior (UNICENTRO, 2012). Mestre em Ciências da Saúde (ênfase em Gastroenterologia Clínica) (UNIFESP). Doutoranda em Ciências da Saúde(ênfase em Gastroenterologia Clínica) (UNIFESP).

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Published

2018-01-29

How to Cite

1.
Prolo T, Faix PN, Ultchak RR, Benincá SC. Nutritional factors in gallbladder diseases. Rev. Fac. Ciênc. Méd. Sorocaba [Internet]. 2018Jan.29 [cited 2024Jul.5];19(4):167-8. Available from: https://revistas.pucsp.br/index.php/RFCMS/article/view/30515

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